Gode tips

 

Før du køber hvalp

Først skal siges, at en hvalp har ikke selv valgt at komme til denne verden, der er os der avler dem og har derfor også en pligt som opdrætter at søge for, at de får det bedst tænkelige hjem og er medvirkende til, at den får et godt og sundt langt liv, så derfor pas godt på hvalpen, giv kærlighed og tryghed og tid til at være hvalp, med hvad der nu må komme, lær den og lær af den.

Jeg får mange spørgsmål omkring køb af en gravhund og ofte er det de sammen spørgsmål, som gør sig gældende og jeg derfor her prøve at belyse nogle af dem her på siden. Siden vil blive øget i den udstrækning der vil dukke ting op fra hvalpeinteresserede, som synes at have sin plads her på siden.

Hvorfor vælge en gravhund

Gravhunden er en kæmpe hund i en lille krop, den skal som alle andre hunde opdrages ellers løber den af med at blive flokfører, og det vil den gerne, det er vigtigt ikke at vende blikket den anden vej, hvis man skal skælde den ud og når den stiller sig meget spørgende op og synes at sige "er det mig du mener" for derefter at give dig fingeren og gøre, hvad der passer den. Den er kendt for at være meget stædig og ja det må man sige den er, på sin egen helt specielle måde, som gør, at man kun kan holde af den eller ikke bryder sig om den. Det er en meget hengiven hund over for alle, den møder verden med oprejst pande og et gå på mod uden lige, har den først sat sig noget i hovedet, ja så bliver den ved til det lykkedes.

Gravhunde kan godt være nogle små racister overfor andre hunde og derfor er det vigtigt at man færdes blandt andre hunderacer fra hvalpens start, så den lærer at der er noget der hedder og ligner andet end en gravhund, her kan man jo starte med at gå til hvalpemotivation, hvor der er andre racer.
En gravhund er en jagthunderace og en del bliver solgt til jagt, men rigtig mange bliver solgt til familiehund og gravhunden har en evne til at tilpasse sig den familie den kommer i og bruger man den ikke på jagt, ja så udvikler/styrker man jo ikke den jagtinstinkter og den vil ikke savne det, men lige så god en jagthund det er, lige så god en familiehund er gravhunden. se mere under afsnittet træning af gravhunden

OPDRAGELSE

Kan man overhovedet opdrage en gravhund, JA det kan man, man skal selvfølgelig have tålmodighed, men det belønnes og betaler sig, for gravhunden kan godt lide, at man sætter grænser (som den jo gerne vil bryde) og som med alle andre hunderacer, ja så handler det om at være konsekvent fra starten.

Gør gravhunde meget

Det er igen op til, hvad man vil tolerere af hunden, man skal lære den fra hvalp, at man ikke tillader, den står og gør hele tiden, det hjælper ikke at råbe og skrige af hunden, det får den blot til at gø endnu mere, men EN VANDPISTOL er en god ting at anskaffe sig og når hvalpen begynder at gø, giv den et strint og et NEJ eller FY og at blive sprøjtet med en vandpistol kan kun de færreste lide. Man kan også tage en plastik flaske og putte små sten i og når så den gør, så ryst med flasken, det kan også få den til at holde op med at gø,  men husk at ROSE hvalpen bagefter, så den ved, at man bliver glad, når den gør som man forlanger af den.
 
HVAD SKAL MAN SE EFTER I ET HVALPEKULD

Man hører ofte at man skal tage den hvalp, der kommer først og undgå den hvalp, der holder sig tilbage, dette mener jeg så bestemt ikke, som regel oplever jeg at hvalpen selv vælger sin familie på et tidspunkt i hvalpebesøgene og det er svært at vælge hvalp med det formål at tage den der kommer først, da alle hvalpene ofte alle kommer drønende.
Her hos os er det utrolig vigtigt at hvalp og familie passer sammen, hvad forventer familien af hvalpen, skal det være en stille hvalp eller en der er spræl i fra tidlig til silde, det kan jo ikke hjælpe noget at sælge en "damphvalp" til et ægtepar på 80 år, her skal det være en hvalp, som har let ved at tilpasse sig og kan finde ud af selv at gå hen og lægge sig og slappe af og ja folk selvom de er oppe i årene kan købe en hvalp her, hvorfor skulle de ikke det.

Det er vigtigt at se efter om hvalpen er socialiseret med mennesker, for de første 8 uger af hvalpens liv er lagt i opdrætterens hænder og en hvalp skal have gå på mod og møde verden med oprejst pande, nogle hvalpe modnes hurtigere en andre, ofte afhængig af, hvor stort kuldet er, små kuld mere og længere omsorg fra moderen, så det er ikke altid at en hvalp er klar til at blive solgt, når den er 8 uger gammel, sommetider må den vente til den er 10 eller måske 12 uger, men det betyder ikke noget, så længe hvalpen er i et miljø præget af mennesker og kærlighed.

Det er vigtigt, hvad enten man skal bruge hvalpen til udstilling/avl eller blot familiemedlem, at den er rask, dvs. undersøgt af en dyrlæge og gerne vaccineret inden den forlader huset.
Mentaliteten skal være i orden fra starten af for moderens prægning er vigtig for hvalpene, er det en bange mor, ja så lærer hvalpene at være på vagt osv.

Tænder og bid skal være i orden, man skal være sikker på, der ikke er haleknæk (det undersøger dyrlægen) hvalpen skal, hvis det er en han have begge sten i pungen, hvis ikke (hvad der godt kan ske, hvis de udvikles lidt senere) at man sikrer sig, at man kan få refusion, hvis de ikke kommer ned (hvis ikke de gør det, skal hvalpen på et tidspunkt opereres, ellers har den risiko for at udvikle cancer)
Hvalp og familie skal harmonere sammen.

KAN BØRN OG GRAVHUND FORENES

JA DA , men det er vigtigt at fortælle børnene fra starten af, at hvalpen er et levende væsen, som skal behandles godt og man går ikke rundt og bærer på hvalpen, men sætter sig ned på gulvet sammen med hvalpen, så hvis den skulle finde på at hoppe ud af armene, er der ikke langt ned og et brækket ben er en bekostelig affære og synd for hunden.
Børn skal også lære, at når hunden er træt skal den have RO, dens kurv er et HELLIGT sted, hvor man ALDRIG skælder den ud, her er den fri rum og den kan søge dertil, når den gerne vil være sig selv.
Børn skal også lære at lade hunden være, når den spiser (jeg ved godt at det er vigtigt at man kan tage mad og ben fra hunden, men hvem vil finde sig i at ens dejlige tallerken med en engelsk bøf bliver fjernet og sat tilbage igen flere gange), det er de voksne, der skal lære hvalpen de forskellige ting den skal lære, også at man kan tage noget fra den.
Det er de voksnes pligt og ansvar at have en hund, børn kan hjælpe til, men man MÅ ALDRIG overlade ansvaret til et barn, hunden er et levende væsen, der så absolut ikke har valgt at blive sat til i denne verden, vi har som voksne en pligt, når vi anskaffer sig en hund, også overfor at vores børn behandler hunden korrekt.

GØR MAN DET RIGTIGE
Det er vigtigt når man køber hvalp at der er harmoni og tillid mellem køber og sælger, så man trygt kan ringe hvis man har problemer eller spørgsmål, husk ingen spørgsmål er for dumme og her er det opdrætterens ansvar at forklare og være behjælpelig med, hvilke ting der måtte komme.
Ofte har opdrætteren svar på mange ting, som for køberen kan være et utroligt stort problem, men som kan blive løst blot ved en tlf. opringning.

Det er en god ide at besøge flere opdrættere før man beslutter sig for at købe hvalp, man vil få mange forskellige indtryk og belyst mange ting, som man kan tage med i rygsækken.

HVALPEBESØG

Det er vigtigt at man besøger hvalpen gerne flere gange inden den skal med hjem, dels fordi hvalpen udvikler sig hele tiden og dels fordi det er rart for opdrætteren at hvalpekøberne kommer og følger hvalpen, tag gerne et stykke tøj med til hvalpen som man har båret nogle dage, det giver duften af den nye familie til hvalpen og rigtig tit oplever jeg at hvalpen kender folk på duften .
Mange spørgsmål bliver besvaret ved disse besøg og opdrætter og hvalpekøber lærer hinanden bedre at kende og der opstår en bedre kontakt flade på denne måde og selvfølgelig også tillid.

TRÆNING AF GRAVHUNDEN
Som tidligere nævnt er gravhunden fremelsket til jagt, dvs. grav, drev og spor, rigtig mange gravhunde sælges til familiehunde, hvilket den sagtens kan, men det er vigtigt, at man laver noget med sin gravhund, der er mange måder at aktivere den på, uden at vække det måske sovende jagtinstinkt
Spor er en god ting at lave med hunden, finde ting (godbidder gemt forskellige steder) at gå spor, trætter hunden meget, den skal koncentrere sig om opgaven og vil nyde det i fulde drag, der er ofte kurser i gravhundeklubben, ellers spørg din opdrætter, de vil sikkert være behjælpelige med at få jer i gang og kan henvise til forskellige steder.
Hvalpemotivation og lydighed lønner sig meget at bruge tid på og du/I vil opdage at hunden vil elske dette, man lærer noget nyt hver gang og mange nye glade hundemennesker at kende.
  

Kommentarer

04.04.2022 12:15

Lene

Tusind tak for en god og oplysende side. Jeg har lige et par år til Jeg skal have hund, men jeg ønsker mig en ruhåret dværg eller miniature. Så det er rart at kunne læse om racen.

02.01.2011 12:35

Tina Christensen

Hej
Tusinde tak for en kanon hjemmeside. Hvor kan man skrive til for at få hjælp med min sure gravhund, hun er 4 år venlig hilsen Tina